Het spook van de afwijking "Corny Feet" (Digital Hyperkeratosis), die eerder heeft rondgewaard bij de Ierse Terriër, bestaat gelukkig nog nauwelijks zowel in Nederland als daarbuiten, dat wil zeggen, het verschijnsel doet zich nog maar heel zelden voor.
Deze aandoening kan van invloed zijn op honden van beider geslacht.
Het is een erfelijke ziekte waarbij de hond lijdt aan gebarsten voetzooltjes en gaat gepaard met een sterke groei van de nagels en het hoornvlies van de voetzolen. Dat veroorzaakt veel pijn bij het lopen. Genezing is niet mogelijk dus een hond lijdt er zijn leven lang aan.
In het verleden hebben verantwoorde fokkers de ouderdieren die Cornyfeet vererfden uit het fokbestand genomen en met nestgenoten werd voorzichtig en met zorg gefokt. Door deze selectie is de ziekte sterk afgenomen en al jaren redelijk goed onder controle.
Hoe komt Corny Feet tot stand?
Beide ouderdieren moeten drager zijn van de ziekte, om pups te verwekken die aan Cornyfeet lijden. De ouderdieren zelf vertonen geen tekenen van gebarsten voetzooltje en zijn gezond, maar kunnen de ziekte doorgeven aan hun nakomelingen, men spreekt daarom van een autosomale recessieve overerving.
DNA test.
Gelukkig is er enkele jaren gelden een DNA test ontwikkelt die aangeeft of een hond erfelijk belast (drager) is van de ziekte. De genenpool van de Ierse Terriër is erg klein en daarom is het enorm belangrijk om met zoveel mogelijk verschillende, gezonde honden te fokken. Met dragers die Cornyfeet zouden kunnen vererven kan men nu verantwoord fokken mits de partner geen drager is. Met behulp van de genetische test kan worden gegarandeerd dat er geen zieke pups worden geboren. Elke gezonde Ierse terriër die voldoet aan de fokeisen van het Verenigingsfokreglement van de Nederlandse Ierse Terriër Club is waardevol voor de genenpool - inclusief de dragers die met de juiste partner gezonde puppy's produceren!
Fokken zonder risico.
Als fokker hebben we twee manieren om gezonde puppy's te fokken:
1.CF vrij x CF vrij = gezonde puppy’s die geen drager zijn.
2.CF vrij x drager = gezonde puppy's, waarvan een deel drager is en een deel CF vrij is.
Mits de ouderdieren zijn getest is het risico om een CF-zieke puppy te fokken nul!
De test kan aangevraagd worden via de knop hiernaast.
Voor de duidelijkheid: een drager heeft geen uiterlijke afwijkingen en is een gezonde hond.
Het doel van de genetische test is
1. Om ondubbelzinnig de dragers te identificeren.
2. Om ondersteuning te bieden voor verantwoorde fokcombinaties.
3. Om na verloop van tijd het defecte gen in het ras volledig te elimineren.
Serieuze puppykopers kunnen bij de fokker van hun keuze vragen of de ouderdieren getest zijn door middel van deze DNA test.
Verantwoorde fokkers testen hun honden en zijn niet bang om de testresultaten bekend te maken.
De Ierse Terriër is een van de meest gezonde hondenrassen ter wereld en mede met behulp én het gebruik van deze DNA test kunnen we ons blijven inzetten om dat zo te houden.